KokosolieEen lange tijd geleden ben ik gestopt met het gebruiken van reguliere gezichtscremes. Teveel ongure ingredienten als petroleum derivaten (minerale olie, vaseline), parfums en paraben. In plaats daarvan stapte ik over op kokosolie. Want dat is wat alle groene mamas doen als ze geen troepjes meer op hun gezicht willen smeren, maar ook geen droge plekken en andere ongerechtigheden op hun gezicht willen zien.

Kokosolie is werkelijk waar een heel mooi product. Iedere gezonde blogger die een beetje op de hoogte is schrijft over de vele toepassingen van kokosolie, zowel inwendig als uitwendig. En zelfs in het huishouden kun je het gebruiken om bijvoorbeeld je houten snijplank ‘gezond’ mee te houden omdat kokosolie antibacterieel is.

(Ooit de film ‘My Big Fat Greek Wedding’ gezien? De vader gebruikt Windex als zijn wondermiddel om van alles en nog wat mee op te lossen. Kokosolie heeft zo’n beetje die status verkregen onderhand!)

Het wordt vaak ook aangeprezen als de beste moisturizer OOIT. Dus ik had jarenlang een potje kokosolie in de badkamer staan en nam ik een potje mee in mijn tas, voor het geval dat. Als ik wat droge plekjes op mijn kin en tussen mijn wenkbrauwen zag opkomen, smeerde ik er gauw wat kokosolie op. Het hielp, min of meer. Ik heb ook een tijdje sesamolie gebruikt, de koudgeperste versie. Dat hielp ook wel wat, maar ik rook de hele dag naar tahin. Niet prettig.

Het probleem dat ik had met kokosolie, was dat het mijn droge plekjes wel een beetje verhielp, maar dat ik vervolgens het gevoel had dat mijn huid afgesloten was. Alsof er een vette laag op bleef liggen.

Het toeval wilde dat ik op een bepaald moment even geen kokosolie in huis had. En toen ik weer kocht, maakte ik niet meteen een potje klaar voor de badkamer. Want ik had inmiddels een alternatief gevonden dat perfect bleek voor mijn huidje (meer daarover verderop). Ik had namelijk van anderen gelezen dat zij soortgelijke ‘klachten’ hadden met kokosolie: de poriën leken afgedicht. En zeker bij mensen zoals ik met een wat vettere huid en grotere poriën (en dus sneller kans op mee-eters) is kokosolie geen prettige moisturizer omdat het het probleem van mee-eters eigenlijk alleen maar in de hand werkt.

AleppoZeepIk besloot om een tijdje even geen spul op m’n gezicht te smeren. Ik gebruik nauwelijks make-up, was mijn gezicht met olijfoliezeep of alleen met water en dat beviel erg goed. Mijn huid voelt schoon en fris aan zonder dat ik steeds kleine puistjes krijg.

Hoewel kokosolie prima werkt voor mensen met een normale huid, lijkt het erop dat mensen met een droge of juist vette huid hier geen baat bij hebben.

Kokosolie wordt namelijk erg snel opgenomen in de huid en doet daarom weinig voor een erg droge huid. Maar het is wat je noemt comedogenisch. Dit houdt in dat het mee-eters in de hand werkt. Non-comedogenische producten worden goed in de huid opgenomen, maar verstoppen de talgklieren niet.

In plaats van kokosolie, gebruik ik nu een paar druppels arganolie als moisturizer. Arganolie verstopt de poriën niet, maar wordt wel goed opgenomen door de huid zodat het de verzorging biedt die je nodig hebt om droge plekjes aan te pakken. Ik kreeg een keer een klein flesje om uit te proberen bij een bestelling en dit beviel zo goed, dat ik naar de reformwinkel ben gegaan om daar weer een flesje te halen. Gewoon pure arganolie zonder parfum.

KokosolieDeodorantDus ik gebruik geen kokosolie meer om mijn gezicht mee in te smeren. Ik gebruik het nog wel als deodorant en om mijn handen mee in te smeren als ik in de tuin heb gewerkt. De antibacteriële eigenschappen zorgen ervoor dat de kleine schraapjes op mijn handen sneller genezen. Maar als moisturizer gebruik ik nu arganolie!

En jij? Wat voor huid heb jij en wat smeer jij er op (of juist niet)? Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie ervaringen en tips!

Gerelateerde artikelen

gezichtscreme

De 12 beste gezichtscrèmes van 2017 in Amerika

De 12 beste gezichtscrèmes van 2017 in Amerika Derek Zoolander zei het al: “Moisture is the essence of wetness, and wetness is the essence of beauty.” oftewel “Vocht is de essentie van vochtigheid, en vochtigheid Lees verder…

gezichtscreme

Hoe lang is je zonnecrème houdbaar?

Hoe lang is je zonnecrème houdbaar? De zomer is daar en dat betekent weer volop genieten van de zon, maar ook… smeren! Misschien heb je nog zonnebrandcrème liggen van vorig jaar. Maar is die nog Lees verder…