Acne, wat doe je eraan?

Wat is acne eigenlijk? In je huid zitten kliertjes die een vettige beschermende stof aanmaken, talg. Via deze talgkliertjes komt de talg naar buiten. Als de kliertjes verstopt raken, ontstaan er puistjes. Dit noem je acne. Acne komt vooral bij mensen tussen de vijftien en vijfentwintig voor, maar kan ook op latere leeftijd optreden. Acne is een onschuldige huidaandoening die uiteindelijk altijd geneest.

Verschijnselen

De puistjes kunnen ontstaan in je gezicht, op je rug, je schouders of borst. Acne wordt gekenmerkt door mee-eters (comedonen). Doordat talg zich ophoopt, ontstaat er een wit bultje op de talgklier. Later kan dit puntje zwart worden. Als een talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop. Soms kan acne littekens geven.

Verstopte talgkliertjes

Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. De een heeft er meer of langer last van dan de ander. Hoe dat komt, is niet precies bekend. Hormoonveranderingen tijdens de puberteit zorgen ervoor dat de talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken en dat de opperlaag van de huid dikker wordt. Door te veel talg en huidschilfers kunnen de kliertjes verstopt raken. Er ontstaat een mee-eter, die vervolgens kan gaan ontsteken. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen (sommige steroïden, anti-epileptica en antidepressiva) de acne verergeren. Erfelijkheid speelt een kleine rol bij het ontstaan van acne. Acne ontstaat niet door te weinig wassen, bepaalde voeding, snoep, roken, stress, zweten of seksuele gewoonten.

Wat kun je eraan doen? En wat vooral niet?

Acne geneest uiteindelijk altijd vanzelf. Er zijn middelen verkrijgbaar die de verschijnselen kunnen verminderen. Voor sommigen van deze middelen heb je (via je huisarts) een recept nodig. Het kan soms enkele weken duren voordat je resultaat van de behandeling ziet. Even volhouden dus!Daarnaast kun je nog andere maatregelen nemen:

  • laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid met lauw water en dep de huid daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen, een ruwe washand, wrijven en masseren is onverstandig. Het irriteert de huid en helpt niet.
  • Door uitknijpen, uitdrukken en krabben kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan. Alleen open mee-eters kun je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers (dus niet met je nagels).Gebruik liever geen make-up.
  • Cosmetica kunnen stoffen bevatten die het ontstaan van acne bevorderen. Als je toch cosmetica gebruikt, kies dan producten op waterbasis. Ook reinigingscrèmes of haarwax kunnen de acne verergeren.
  • Bij de apotheek of drogist kun je verschillende middelen krijgen die de verschijnselen doen verminderen. Vaak zijn deze verkrijgbaar in de vorm van een gel, lotion of crème die regelmatig op de aangedane huid moet worden gesmeerd.

Treedt na drie maanden behandelen geen verbetering op, wordt het zelfs erger of krijg je daarnaast ook koorts en gewrichtsklachten, laat je acne dan door een arts bekijken. Dit kun je uiteraard ook in een eerder stadium doen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over acne? Praat erover met lotgenoten op het forum, stel direct je vraag aan de zorgprofessional of kijk eens op www.huidinfo.nl/acne

Categorieën: huidbehandeling

Gerelateerde artikelen

gezichtscreme

Hoe lang is je zonnecrème houdbaar?

Hoe lang is je zonnecrème houdbaar? De zomer is daar en dat betekent weer volop genieten van de zon, maar ook… smeren! Misschien heb je nog zonnebrandcrème liggen van vorig jaar. Maar is die nog Lees verder…

huidbehandeling

Wat doen de schoonheidsspecialisten bij een behandeling precies?

Wat doet de schoonheidsspecialiste bij een behandeling? Wat doet een schoonheidsspecialiste bij een behandeling? En is zo’n behandeling ook lekker? Sommige mannen en vrouwen gaan elke zes weken naar een schoonheidsspecialiste. Anderen weten niet wat Lees verder…